Max is jarig | Dag 3: Jarig

L&M-Grote gebarenboek-Gebaarvandedag64

Gebaar van de dag
Nodig: A4 Poster JARIG, Lotte of Max.

Vertel dat zij/hij jarig is; iedereen mag een hand komen geven en feliciteren. Het gebaar lijkt daar wel op: Pak met je ene hand je andere hand vast. Schud ze op en neer, alsof je jezelf feliciteert. Hang vervolgens de A4 poster op.

Oefeningen

12 broodsnijden

Drama | ervaring
Nodig: cake, slagroom, vruchtjes, hagelslag

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een traktatie. Laat Lotte of Max uitdelen. Geef elk kind een plakje cake, de kinderen mogen deze versieren met slagroom, vruchtjes en hagelslag. Een gezonde traktatie is natuurlijk nog beter. Smullen maar!

Drama

Spel: Hoe oud ben jij?

Vraag alle kinderen eerst hoe oud ze zijn. Vervolgens mogen de kinderen op hun stoel gaan staan. De kinderen mogen van hun stoel springen als hun leeftijd genoemd wordt. (bijv 8 jaar is bij 8 x springen)

Puzzel
150-3

Knutselen
Nodig: Papier, gekleurde stroken papier, verschillende plakfiguren, schaar, lijm

De kinderen gaan een verjaardagstaart maken. Begin met een lange strook. Deze plakken de kinderen onderaan het papier. Knip daarna een strook die wat korter is, plak die op het papier en ga zo door tot je 4 lagen taart hebt. Laat de stroken vervolgens versieren met plakfiguurtjes. Eventueel kunnen er ook nog kaarsjes op geplakt of getekend worden.

knutselen
150,2

Gesprek: Sociale vaardigheden
Gesprek sociale vaardigheden: oefenen met feliciteren.

Bespreek met de kinderen hoe je iemand feliciteert die jarig is. Welke hand geef je? Wat zeg je? Mag je diegene zomaar eerst een kus geven, of moet je dat eerst vragen? Waar kus je de jarige? (op de wang) Herhaal hierbij het gebaar JARIG. Lotte en Max doen gezellig mee.

Gesprek

Tellen: Kaarsjes
Nodig: Kaarsjes, eventueel een (nep)taart

Zet de taart in het midden van de kring. Zet een aantal kaarsjes op de taart. Laat de kinderen de kaarsjes tellen. Je kan hier ook op variëren door de een kind net zoveel kaarsjes als zijn/haar leeftijd op de taart te zetten.

Taal